Шотландска изба създаде най-силното уиски в света

Любопитно 24.12.2010 14:05

Стара шотландска изба вече произвежда най-силното уиски в света. Факт е обаче, че една супена лъжица от него би нокаутирала повечето от клиентите на избата, тъй като напитката съдържа над 90% алкохол.

"Това, от което след малко ще отпия, е най-силното уиски в Шотландия, правено от 1695 насам. Интересното при него е, че първата глътка е съвсем сладка, втората и третата са лесни, а четвъртата ще ви отведе в непознатите води. След нея ще навлезете в територия, където никой досега не е стъпвал. Това уиски е като звездния кораб "Ентърпрайс", който изучава непознатите райони", заяви откривателят на шотландското уиски Ким Маккуиън. 

Според него, спиртната напитка датира отпреди 300 години, когато за последно била бутилирана в Шотландия. Рецептата обаче дълго била пазена в тайна, а по-късно била забравена, докато Маккуиън не я забелязал случайно в книга от XVII век. "В нея пише, че ако човек отпие една лъжица, ще живее вечно. Ако пък изпие две - ще ослепее напълно. Третата лъжица от уискито за този човек обаче ще бъде смъртоносна", посочи шотландският производител. 

Целта на избата обаче не е да избива клиентите си и по тази причина дестилаторите разредили напитката. "Ясно е, че нашият план не е хората да пият толкова силно уиски, защото то ще ги убие. В близкото бъдеще ще създадем напитка с нормална концентрация на алкохол, която няма да застрашава клиентите ни", сподели пред репортери един от дестилаторите в избата. Въпреки силата на уискито, шотландците все пак не издържали на изкушението и опитали от 90-градусовата напитка. "Е, аз го опитах и както виждате все още съм тук", заяви с усмивка Маккуиън. /БГНЕС

CHF CHF 1 2.00269
GBP GBP 1 2.28725
RON RON 10 3.9325
TRY TRY 100 5.59629
USD USD 1 1.80911