Начало За нас Реклама Контакти

Карфиол със сирене и уиски по шотландски

Снимка за Карфиол със сирене и уиски по шотландски
60
Време за приготвяне: 60 минути
I
Степен на трудност - Лесна
Подходяща напитка - вино

Предлагаме ви едно сгряващо и вкусно ястие от северните планини на Британия. В него щедрите аромати на сиренето, уискито и гъбите чудесно се комбинират с уникалния вкус на карфиола.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 1 средна глава карфиол
  • 150 г синьо сирене
  • 200 г гъби
  • 300 мл сметана
  • ½ зелена чушка, ситно нарязана
  • 80 мл шотландско уиски
  • 2 с. л. фини овесени ядки
  • ½ ч. ч. нарязани ядки - орехи, бадеми, лешници
  • щипка индийско орехче
  •   сол на вкус
  •   пипер на вкус

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Карфиолът се разделя на розички и се бланшира 4 мин. във вряща вода. Залива се със студена вода и се отцежда добре.

  2. 2.

    Карфиолът се смесва с нарязаните гъби и чушката и се слага в намазан с масло съд за печене.

  3. 3.

    Сметаната се слага да заври. Прибавя се настърганото сирене и се разбърква, докато се разтопи. Маха се от огъня и когато поизстине, се смесва с уискито. Прибавят се овесените ядки. Със сметановата смес се заливат карфиола, гъбите и чушката.

  4. 4.

    Всичко се поръсва с ядките и се пече 30 мин. на 180° С.


Подходящи типове вина
Март 2009
Още подобни рецепти
Коментари